КАКВО ПРЕДЛАГАТ ЛАЙТ-ПРОДУКТИТЕ
Няма спор по въпроса, че който регулярно консумира продукти с намалено съдържание на мазнини и захар, ще си спести някоя и друга калория, но т.нар. лайт-продукти имат също негативни страни и те далеч не се изчерпват с по-високата търговска цена. Естествено е трудоемката допълнителна обработка на продуктите да стува на производителя повече. А щом иска да живее ''по-леко''', на потребителя се налага да олекоти и портмонето си. Лайт-продуктите, обаче като правило съдържат и множество допълнителни вещества, които имат за цел да заменят висококалоричните или вредни съставки, да подобрят или доближат вкуса им до оригинала.
Отнетите мазнини и захар най-често се заместват с т.нар. технически пълнеж - помощни вещества, като заместители, овкусители, оцветители и консерванти. Така че този тип продукти трудно биха могли да се похвалят с надпис като ''Без овкусители, оцветители и консерванти'' или да се нарекат здравословни. Със сигурност си заслужава да хвърляте по един поглед на състава на ''олекотения'' продукт, ако сте решили да си спестите също вредните съставки.
Друг негатив представлява понякога самият процес на извличане на вредните вещества от продукта. Такъв е например случаят с кафето, чийто кофеин най-често се извлича посредством химическа обработка на суровината.
Най-голяма критика от диетолозите, обаче търпи самият асортимент от лайт-продукти: най-често става въпрос за храни, които като цяло не принадлежат към съобразените със здравословното хранене (те по принцип не са с високо калорийно съдържание, при това без необходимостта от допълнителна преработка). Който полива салатата си с олекотен майонезен сос, сигурно ще намали някоко калории, но не е ли по-добре вместо това да я подправи с малко зехтин или лимон? Повече плодове и зеленчуци вместо лайт-бързи закуски - не е ли това по-доброто решение?
Не би било правилно, обаче да поставяме всички нискокалорични продукти под един знаменател. Струва си да разгледаме някои от различните групи поотделно:
Колбаси лайт
Месните продукти и колбасите с намалено съдържание на мазнини например са сред препоръчваните от диетолозите храни, тъй като вредните животински мазнини и сланината в тях са заместени с по-постно месо. В рецептурите освен това по-често се използва пилешко месо и вкусовите им качества са добри.
Олекотен салатен дресинг
Тук нещата са съвсем различни: прекалено много нездравословни допълнителни съставки и независимо от редукцията все още високо калорийно съдържание. Най-добре е да се избягват или рядко да се използват пълномаслените варианти.
Нискомаслени млека и сирена
Млечни продукти с ниска масленост при всички случаи са за препоръчване. Повечето лайт-сирена и кашкавали са с 16 до 20% масленост, вместо обичайните 48-50%. Понякога отстъпват по вкусови качества на оригиналните продукти, имайки по-постен и леко ''гумен'' вкус, но с него се свиква, а предимствата са съществени - значително по-малко калории и вреден холестерол. С по-добри вкусови качества могат да се похвалят нискомаслените пресни и кисели млека, моцарелата и пресните сирена.
Мармалади
Добре е, ако захарта не е за сметка на намаленото плодово съдържание, както е при повечето нормални конфитюри. По-малко препоръчително е, ако е заместена с изкуствен подсладител или поради липсата й са добавени консерванти. При всички случаи, обаче е по-добре сутрин да мажете филията с мармалад, вместо с нутела.
Безалкохолни напитки
Калорийното съдържание на обикновените безалкохолни напитки е наистина високо, захарта в лайт-продуктите обаче е заместена с изкуствен подсладител. Имайки предвид, че и двата вида продукти не притежават полезна хранителна стойност, е най-добре да се избягват или да се консумират рядко.
Готови и полуготови храни
Препоръчително е да се използват само в спешни случаи - независимо дали са с ''нормално'' или редуцирано съдържание на мазнини и захар, тъй като готовите храни са пълни с вредни добавъчни вещества. По-добрата алтернатива са ястията, които могат да бъдат приготвени за кратко време, например от пресни макаронени изделия, яйца или замразени зеленчуци.
Присъдата на експерта:
Помагат ли лайт-продуктите при отслабване?
Според диетоложката Силке Швартау, експерт по храненето от Хамбург, на този въпрос не може да бъде даден еднозначен отговор. Много зависи от стила на хранене и двигателните навици на отслабващия. Има хора, които дори напълняват от лайт-продукти, защото смятат, че могат да ядат от тях в неограничени количества или пък, че с нискомасленото масло могат да мажат филията си два пъти по-дебело. В тези случаи лекият заместител естествено не помага. Тези обаче, които последователно и в умерени количества употребяват нискомаслено мляко, колбаси и сирена вместо пълномаслените продукти, със сигурност разумно спестяват калории.
Лайт-продуктите често пъти са високо преработени и са по-бедни на полезни съставки. Освен това съдържат повече вода, технически пълнеж (например за свързване и обем) и повече консерванти, тъй като по-лесно се развалят. Захарта най-често се замества с изкуствен подсладител, мазнините с ароматни вещества, за да се употребят вкусовите качества на оригинала. Подобни съставки са несъвместими със здравословното хранене. Още по-малко, ако човек е в режим на диета с намален калориен обем - тогава храната трябва да е с намалено количество, но с високо качество и хранителна стойност. По-добре е отслабващият да си я приготвя сам, вместо да претопля готови нискомаслени ястия или да изяде една ябълка, вместо обезмаслен и подсладен с аспартам десерт.
За Framar.bg: с-е Аптека
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- 7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма
- Свалете 5 килограма само за 3 дни
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Лечение при панкреатит
- Диета с ябълки за 7 дни
- Диетата, с която се свалят до 8 кг седмично
- Билки и храни за потискане на апетита
- Лечение на анална фисура
- Активен въглен за отслабване: прием, ползи и противопоказания
Коментари към КАКВО ПРЕДЛАГАТ ЛАЙТ-ПРОДУКТИТЕ