Дебелите американци - най-новата заплаха за националната сигурност

Растящият дял на младите американци с наднормено тегло може да подкопае силата и ефективността на армията. Това е най-новата заплаха за националната сигурност на Америка, обявяват двама бивши командващи армията в статия за в."Вашингтон пост".


Над една четвърт от младите американци са твърде дебели, за да се сражават, предупреждават ген. Джон Шаликашвили и ген. Хю Шелтън – председатели на Съвета на началник щабовете между 1993 и 2001г.


Според тях проблеми, произтичащи от наднорменото тегло, са се превърнали в основната медицинска причина, поради която младежите са обявяване за негодни за каквато и да е военна служба. Близо 70% от кандидатствалите за армията са отхвърляни с този мотиви.




Двамата генерали се присъединяват към настояването на над 130 бивши висши военни Конгресът да приеме закони за здравословно хранене в училище, като се намали съдържанието на захар, сол, мазнини и висококалорични напитки. Те обясняват, че какво се яде в училище е важно, тъй като там деца и тийнейджъри поемат 40% от храната за деня.


Предупреждението е отправено в момент, когато тревожни данни за наднорменото тегло показват, че то се превръща в явление с мащабите на епидемия и засяга поне всеки трети млад човек в САЩ. През 2005г. поне 9 милиона души на възраст 17-24 години (или 27%) са били негодни за служба, защото са били твърде дебели. Всяка година в САЩ се харчат по 75 млрд. долара за лекуване на медицински проблеми, предизвикани от затлъстяване. "Превръщаме ли се в нация, която е твърде дебела, за да се защити?", питат генералите.