Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Нашето меню и менюто на нашите деца

ники

Това, което ядем ние, това ядат и нашите деца: термично обработена храна, загубила всякакви полезни вещества, ензими и ферменти; нека прибавим към това и разни „вкусотийки“, обогатени с богата гама от Е-номенклатурата, разни други „вкусотийки“ с хидрогенирани или транс-мазнини, да не забравим и цветните газирани напитки, които съдържат изцяло вода и Е-та, но не и екстракт или сок от някакъв плод. Хайде сега да сложим на масата и пухкав бял хляб насъщен, който в днешно време трябва да се нарече с някакво друго име, но не и хляб. Да нарежем и малко саламче, че то без него за къде сме, или по-добре кренвирш от истинско месо. А, оформихме ли вечерята. Лелеее, и как обилно ще си похапнем, така, че след това да имаме сили само да седнем пред телевизора и да зяпнем в него, чак докато започнем леко да похъркваме на дивана.

Това не е някакъв майтап. Това е менюто на повече от 80% от нас, българите. Ядем предимно готвена храна, готвим я по несъобразен с нашето здраве начин, добавяме и я някое кубче бульон, я някаква друга изкуствена добавка, клоняща към отрова. След това я държим 3 дена в хладилник, претопляме я по 5 пъти в микровълнова, изяждаме я редом с белия хляб, сухото мезе или изпържено до прегорялост кюфте. Кое в случая трябва да ни нахрани истински, т.е. да ни даде витамините, микроелементите, ензимите, полезните белтъчини, въглехидрати и мазнини. Знаете ли какво, няма ги в това меню. Заминали са си още със завирането на водата в тенджерата или приготвянето на запръжката за манджата. И после – докторе защо се разболях. А най-лошото в случая, че нашето меню неизбежно се превръща и в меню на нашите деца. Започваме да ги храним по този начин още веднага щом навършат година и 3 месеца. И после – защо има аптеки на всеки ъгъл?! Защо детето ми има кариеси и се разболява по 3 пъти на месец? Ще ви издам още една тайна – няма дете, което да си е просто болнаво – ние сме го направили такова. С нашата необразованост, незаинтересованост, мързеливост да приготвим домашно пюре или прясноизцеден сок. О, вие сигурно си мислите аз не съм от тия майки. Я пак си помислете – колко пъти сте подхвърлили в количката на детето си я царевични пръчици, я солети или бисквити, с цел по скоро да кротува, да се занимава с нещо, да не мрънка. Колко бурканчета от пюрета сте събрали в къщи и колко кутии от сухо мляко сте изхвърлили (да се надяваме, че поне в контейнера за разделно събиране). А ако може опитайте да си спомните дали не сте прекалили и с нишестетата, киселите, кремчета и пудинги. За съжаление списъка е доста голям. Според едно изследване в големите вериги магазини повече от 80 % от храната не само, че не е полезна, но и изключително вредна. Това са си цели 80 % и на горе. Разходете се в един магазин и разгледайте стилажите от купища чипсове, вафли, евтини шоколади и сладкиши в лъскави петролни опаковки, газирани напитки, натурални сокове, консерви; сирена, кашкавали и кисели млека, незнайно от какво направени; колбаси, кренвирши, пастети, луканки, пушени филета от всичко друго, но не и от качествено месо. Погледнете опаковките на това, което купувате. Какво пише там – подобрители, овкусители, оцветители, консерванти, Е123, Е951… Колко Е-та може да преброите? Защо купувате поредната глупост – защото е полезна за вас или защото болното ви тяло е силно пристрастено към нездравословната храна. Оставили сте се да ви контролират маркетинговите стратегии на големи хранителни компании, които доволно забогатяват за сметка на вашето здраве.

Телевизията промива не само нашите мозъци, но и влияе на нашите деца. Особено силно те се влияят от рекламния блок и най-вече от рекламите за боклучава храна, от рода на чипсове, детски шоколади, дъвки с аспартам, корнфлейкс, кроасани с картинки, зърнени закуски, бонбони и т.н., в които не само, че няма нищо полезно, но всъщност са изключително вредни.
А родителите, бабите и дядовците, лелите и чичовците, които купуват на децата един куп боклучава храна, показват дефакто, че не ги е грижа за децата. Правят го за лично удовлетворение, за да се превърнат в любимите баба, дядо или леля, за да купят по този начин любовта на децата за сметка на тяхното здраве. Хей, я се опомнете. Правете каквото си искате с вашето тяло, но замислете се какво причинявате на децата си. Образовайте се, изтрезнейте най-после от медийната и маркетингова подвеждаща информация, така щедро предлагана ни от огромни фирми. Като Нестле например, които така настойчиво обясняват колко е полезно тяхното сухо мляко, дори повече от майчината кърма, или рекламите в които се обяснява колко безценно, полезно е прясното мляко, което вече достигнало крайния потребител е с тотално унищожена всякава полезност, та дори се е превърнало в отровна течност. И родителите не разбират, че е добре да подлагат на съмнение такава информация, защото всъщност всичко се прави за пари и то за мнооого пари.

Има ли изход от тази ситуация. Разбира се, никога не е късно да открием истинското, питателно хранене. Ето някои съвети:
* заменете бонбоните и шоколадите със сушени плодове, стафиди
* заменете захарта с мед
* заменете кубчетата бульони с истински подправки (мащерка, босилек, риган, копър) и куркума – нали знаете че тези бульони са всъщност типичния пример за изкуствена, мъртва, вредна храна, съдържаща единствено Е-та + хидрогенирани мазнини
* ако готвите, добавяйте мазнината най-накрая, след като ястието спре да ври
* избягвайте пържената храна, а по-възможност я спрете напълно, особено лошо е да ядете нещо, което е било пържено в многократно използвана мазнина
* постепенно е добре да свикнете така да се храните – минимум 70 % от храната ви да е от сурови плодове, зеленчуци, кълнове
* ако ядете месо, то поне да е максимум в 1/3 дни от годината, т.е. 2 дни в седмицата – само така тялото ни ще успее да елиминира лошите последствия от месото
* ако ядете яйца, предпочитайте ги рохки – суровите яйца съдържат добър холестерол, в момента на термична обработка добрия холестерол се превръща в лош
* ако ядете млечни продукти предпочитайте ги нетермично обработени – сиренето е по-добре да е козе и накиснато във вода, кашкавала не го запичайте, млякото да е козе и прясноиздоено – естествено източника трябва да е надежден
* предпочитайте студено пресованите масла пред останалите – студено пресовани зехтин, тиквено, ленено, сусамово, орехово, конопено, слънчогледово (шарлан) – вече на пазара се намират все по-често – при останалите начини на извличане на маслата (чрез висока температура или по химичен път) всички полезни вещества в тях се унищожават (особено безценните омега-3, 6 и 9 )
* ако готвите, предпочитайте готвенето на пара, пред варенето или пърженето
* не насилвайте децата да ядат поредната порция мъртва храна, ако не искат – би трябвало да се притесните, когато системно отказват да ядат пресни плодове и зеленчуци, но за всичко останало не би трябвало да настоявате и да ги гоните и да ги залъгвате с „една за мама … и сега една за татко…“
* образовайте се относно изкуствените добавки или Е-тата – ето тук може да проверите кои са най-опасните от тях и ги избягвайте

Има още много малки неща, които с лекота може да промените и така едно по едно да елиминирате вредните навици. По-добре бавна, но сигурна промяна към освобождаващото здраве, отколкото да чакаме да се случи някакво чудо.

16 comments

1 katerina { 11.25.08 at 23:43 }

blagodria ti za tazi statia! shte ia pratia na vsichki babi i leli y „dobronamereni priateli“ koito sa „zagrijeni“ za zdraveto na moite surovoiadni detsa (koito sa sas sigurnost mnogo po zdravi ot vsichki tehni priateli i sauchenitsi). edno vreme kato az biah malka sasedite i priatelite na nashte ni davaha torbichki sas portokali i orehi i banani za koleda. sega vsichko e samo dolnokachestveni shokoladi sas laskavi obvivki. horata sa si zagubili razsadaka!!!

2 Димитър { 12.15.08 at 17:54 }

Да не изпадаме в крайности, и ние месоядните не ядем кренвирши. Що се отнася до другото си го подбираме. Доста бозайници ядат месо и считам, че природата си е казала своето по темата.

Не го приемай като упрека. Успех.

3 mer { 12.15.08 at 22:01 }

Здравей, Димитър!
Хората са толкова различни и уникални по природа! Уважавам това, както и личния избор на всеки един относно хранителните си навици. Единствено мога да споделям!
Вярно е, че има и такива хора, които макар и да ядат месо, винаги избират по-благоприятния вариант – или да е био, или да е риба от чист район, или да е от домашно отглеждано животно, и това е много по-добре от някакви скалъпени от не-знам-си-какви съставки колбаси и филета. А и също не прекаляват с консумацията на меса. Това също е крачка към по-добро здраве.

4 Viktoria { 07.08.09 at 20:58 }

Tova e edna mnogo bolna tema za men. Iskam da dam na decata si neshto polezno no ne vinagi moga da prigotvia neshto kachestveno barzo i oshte po-trudnata zadacha e da gi nakaram da go iziadat. Kato pribavim i faktat che v gradinata i uchilishteto im davat bokluci, i vsichki usilia otivat na viatara. Estestveno tapcha gi s plodove i zelenchuci pri parva vazmojnost, no vseki pat kato iadat hliab s masalce ili makaroni i mi se sviva sarceto. Oshte sa malki da razberat che e vredno tova makar che obiasniavam chesto. Tai che ako imate opit shte se radvam da spodelite s kakvi polezni vkusotii hranite decata si? Razbira se receptite triabva da sa lesno izpalnimi i barzi osven mnogo vkusni i polezni 🙂 (znam znam che tova sa samoizkluchvashti se poniatia no vse pak se nadiavam niakoi da izmisli neshtichko…)

5 mer { 07.10.09 at 10:40 }

Виктория, вярно е че е трудно да храним децата си здравословно особено, когато ходят и на градина. Но най-лесно може да им покажем какво полезно да ядат чрез личния пример – така дори сами ще поискат полезната храна.
Ето 2 теми от форума, в които може да намериш нещо полезно (макар едната да е за бебчета) – http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=67.0
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=139.0

За рецепти…. понеже съм суровоядка и се сещам само за сурови рецепти, например вредните торти и десерти може да се заменят с напълно полезни такива – https://www.zemianazaem.com/?cat=8 (много са лесни банановата торста с киви, течния шоколад или шоколадовия мус, суровия чийзкейк, банановия сладолед – замразен банан и след това пасиран). Лесни предложения има и във форума, раздел Рецепти. Надявам се да им харесат. Ако обичат шоколад, може да им направиш цяло бурканче от http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=99.0. И така няма да искат да посягат към друго сладко :). Но най-добре ти ще прецениш какво ще им се хареса, в началото ще има доста експерименти, но освен всичко е и много забавно :).

6 Nora { 07.13.09 at 17:40 }

Стахотна статия,аз от скоро се опитвам да се храня по-здравословно от преди,май ще ми отнеме доста време докато го постигна но-все пак…
Искам да попитам няколко въпроса.Първия е за какви по-точно сушени плодове става въпрос,защото до колкото знам повечето от тях са с добавена захар,аз например обожавам сушени,сладки плодове,ям много фурми(на пазара има 1кг за 3 лв.,виждала съм и био ама са около 7 лв. за 200гр-как да си го позволя,не ми е по джоба,а да не говорим,че в Пикадили има такива за по 45лв. килограма и дори не са био…)Относно замяната на захарта с мед съм сагласна,ама мъжът ми яде толкова сладко,че….паак опира да пари,не може ли да се хапва и кафява захар?За млечните продукти защо козите са за предпочитане и от къде може да се намери био месо,не съм виждала до сега такова?Аз съм от Пловдив,също като Мер и бих помолила да ми каже от къде пазарува,знам че е веган суровоядец,ама за повечето неща.И всичко ли което ядете е био,много малко артикули има на пазара,а и всичко е много скъпо

7 Radula { 07.13.09 at 20:53 }

Нора, позволявам си да отговоря вместо/преди Мер, защото на много места сме ги разисквали тези неща.

Всичко необходимо за един веган суровоядец може да се намери по пазарите и здравословните магазини/щандове.
Колкото можем повече био, толкова по-добре. Всеки сам си преценява това според възможностите. Но по-важното е да не се консумират най-вредните храни. Ако тях изключим сме направили най-важното.
Понятието „био месо“ просто не съществува. Това е пазарен трик, за да мамят хората и да ги привличат да си купуват продуктите им. Всяко месо е отровно. Колкото по-далеч стоим от животинските продукти, толкова по-голяма услуга си правим. Няма нищо добро и полезно в тях, нищо наистина необходимо и незаменимо. Всичко, от което имаме нужда да растем, да сме здрави и да ни лекува, Майката Природа го отглежда и ни го дава. 🙂
Сушени плодове има и без захар. Фурмите, доколкото знам, нямат добавена захар. Ако се лъжа, нека някой друг също се включи с коментар. Вярно, по-качествените сушени плодове са по-скъпи, но може и сами да си сушим. Вариант е да си купим и сушилнята за плодове от Метро и да си правим домашно производство. Или от време на време да се взимат стафиди, сливи… нещо по-евтинко. Истинските смокини и кайсии без добавена захар идват по-скъпичко.
Целта е човек да си намери златната среда. В началото, тъй като се сменя режимът и навиците, нормално е да има малко повече харчове, защото човек се ориентира, пробва от това, от онова… После обаче свиква и си натъманява всичко – и парите, и продуктите… Свиква кое от къде и така 🙂

8 Nora { 09.05.09 at 9:15 }

Исками се да споделя с вас нещо,което научих наскоро .Сушените плодове се тритират със серен диоксид,порради тива се препоръчва накисването им във вода,която се изхвърля преди консумация….за съжеление така плодът вече не е толкова сладък,а и не може да се използва сладката водичка,с която аз често замествам мед,захар и т.н.
Моля ви,кажете знаете ли нещо по въпроса?Дали наистона е така и с всички плодове ли?А как ли можем да ги различаваме?

9 mer { 09.13.09 at 20:59 }

Затова е най-добре сами да си ги сушим 😉 – доколкото знам кутиите с натурални фурми са без серен диоксид. Обикновено сушените плодове, които са по-меки и сочни са третирани така (сушени сливи, кайсии), останалите, които са изключително изсъхнали, би трябвало да не са.
Например аз това лято си изсуших малко плодове и зеленчуци, в това число кайсии и праскови – нямат нищо общо с купешките – цвета им въобще не е толкова свежо оранжев и консистенцията им е съвсем друга.

10 Nora { 09.14.09 at 8:36 }

Сподели как ги сушиш сама?
А не мислите ли,че ако не са наливни,а пакетирани би трябвало производителя да изписва на етикета,ако съдържат серен диоксид?

11 mer { 09.15.09 at 11:02 }

Задължително трябва да се изписва на етикета, но съм сигурна, че доста се изпуска тази подробност. Иначе ги суша с една сушилня Optimum, продава се в Метро по принцип, до скоро беше на промоция – 30 лева, доста я обсъждахме във форума – http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=164.0

12 Nora { 09.15.09 at 16:37 }

Мер,а тя става ли и за крекери???

13 Nora { 09.15.09 at 16:44 }

Четох във форума,че са правили крекери…ама нищо потвърдено дали стават,ти правила ли си?Ще е добре ,ако стават(че аз до сега все се излагам ) и ако си намеря сушилня де.Дали ги има още в Метро,виждала ли си ги скоро.
А да те попитам сушиш си само плодовете без да добавяш нищо друго,нали?И като количество(кг) еднакво ли е преди и след сушене?

14 mer { 09.16.09 at 9:43 }

Става и за крекери, малко е проблем с нареждането им, понеже в центъра има дупка. Скоро не съм била в Метро и не знам дали още я има, но предполагам, че да, защото беше в наличност от близо година преди да я купя. На плодовете нищо не им добавям – чисти ги суша, но нарязани на филийки. Теглото няма как да е еднакво, понеже се изпарява цялата вода и стават съвсем леки и смалени :).

15 Nora { 10.23.09 at 23:13 }

Понеже тук има и доста не суровоядци,или не на 100%,да ви попитам как приготвяте на пара-с уред ,решетка или ?Искам нещо,но не ми се иска да е пластмасово или метално(алуминий и т.н.)?Искам да е възможно най-безвредно

16 Креми { 10.04.11 at 18:22 }

Здравейте…знам, че темата е отдавна неразисквана, но днес цял ден чета и ми се прииска да споделя и аз нещо. Първо да кажа: Мер, благодаря за страхотния сайт. Попаднах на него съвсем случайно преди около 4 5 месеца, когато след сериозно подуване на корема ми изписаха някакви ензими, които трябваше да пия, а аз реших да се пробвам по друг начин. Бях чувала за лечебния глад, но нищо повече…и когато изписах това в гугъл, първият материал, който ми попадна по този въпрос беше този сайт. Направих режима 20 дни, после още 10 дни захранване. Поизложих се малко в захранването…предстоеше ми местене, чести пътувания от България към Германия и така докато се установя окончателно не успях съвсем както ми се искаше да направя всичко. След около месец направих и житния режим…може би защото не съм свикнала много с вкуса на жито този режим нещо не ми допадна така, както този с плодовете и чая. От днес започвам отново…но това, което исках да споделя е по-скоро какво се случи с моите деца. И двамата, особено малкия ми син са много ящни. Но малкият до скоро ядеше само боклуци и то от най-лошите – вафли, чипсове и тн и тн итн… май няма смисъл да продължавам. Салата? Какво е това – той не обича домати той не яде маряула, той не яде плодове, той не обича…реших че това не може да продължава така или поне не в тези количества. Изхвърлих най-демонстративно в кофата шоколадите, които имахме в момента у нас и му обещах да му направя шоколадовите бонбони, които Мер предлага в сайта. Отне ни време с приятеля ми да преведем съставките на немски да ги открием от къде да ги поръчаме но ги открихме 🙂 След това започнах да купувам предимно плодове и зеленчуци. И така в един момент, моят неядящ салати и плодове син започна да изяжда по повече от килограм ябълки на ден и да се бори с брат си кой ще си сложи повече лук в чинията…Така че аз все си мисля, че няма неядящи деца…има презадоволени деца, чиито родители вечно ходят по дире им и се чудят с какво да им напълнян устата…за себе си взех решение – ще се опитам коренно да променя начина си на живот, като започна от храненето. А на 17.10 съм даже и на пробен йога курс…чакам го с нетърпение…това е нещо с което искам да се занимавам от години…дано само да се справя че изобщо не съм спортна натура 🙁
Пожелавам успех на всички 🙂

Leave a Comment