Две трети от зърнените закуски на пазара са вредни за здравето

 

© Associated Press

 

Две трети от зърнените закуски на пазара са с изключително високо количество на захар, което причинява затлъстяване. В същото време българските родителите все повече предпочитат хранят децата си "бързи" закуски за сметка на плодовете и зеленчуците. Това каза за БТА изпълнителният директор на Българска асоциация на потребителите Богомил Николов.


Според него много родители не са запознати какви са последствията от лошите хранителни навици на децата. Българите са променили хранителните си навици и на трапезата им все по-рядко има зеленчуци, риба, плодове.


Николов изтъкна още, че трябва да се води и активна държавна политика по въпроса със здравословното хранене на децата. От асоциацията смятат, че в училищата трябва да се осигури здравословно меню на учениците. Той даде пример как в някои европейски страни в училищните лавки е забранена продажбата на газирани напитки и високо калорични продукти.


Според Николов държавата трябва да регулира по-строго рекламите, насочени към децата и надписите върху етикетите. Не трябва се допускат и манипулативни реклами, в които да се изтъкват само предимствата на една стока, а да не се посочват вредите. Използването на анимационни герои на етикетите на храните за деца също е много неетично, защото води към привързването на децата към нездравословните продукти, смята Николов. От асоциацията са се включили в световна кампания против маркетингови трикове при продажбата на вредните храни.

Ключови думи към статията: