Права ли съм или прекалявам?

  • 5 830
  • 101
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 38
Блонди права си

# 76
  • Мнения: 5 940
Блонди, от личен опит пиша, че човек се учи да харесва хубавата храна, да я предпочита. Като дете съм хранена доста с тестени закуски- майка приготвя чудни мекици, баници и пр., освен това готви и пикантно, което обикновено засилва апетита. Не ни е ограничавала и от сладко, но пък към него никога не съм и имала афинитет. Това комбинирано със забележки да не станем дебели, защото имаме известна генетична обремененост -хем предлагаш нездравословна храна, хем забележки правиш Laughing Сега тежа по-малко, отколкото тежах на 15 години. Просто в един момент започнах сама да се интересувам от здравословно хранене, изчетох много, стигала съм и до крайности -да закусвам само кълнове, в началото не ми беше много вкусно, но сега пък не мога да си представя, че ще отида доброволно да си купя мазна баница и тя ще ми хареса. Нещата съвсем си дойдоха на място като свързах житейския си път с мъжа ми, който освен, че доста се интересува от темата, е и професионално обвързан с нея.
Иво откакто яде по-обща храна е хранен само с топли закуски, различни зърнени храни, сега дори и да му предлагаш баница или тутманик, най-много да хапне две хапки и се отказва. Цяла вафла никога не може да изяде, единствено шоколад и сладолед харесва и пак до цял сладолед не е стигал. Но пък броколи обожава. Както и всякакви зеленчуци, плодове, риба, мляко.

# 77
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Човек може да качи килограми и на психическа основа. Една от най-добрите ми приятелки е по-пълничка, въпреки че яде много малко. Но съм чувала как майка й казва, че те двете са си порода "свиня". Не се учудвам, че диетите не й помагат, при условие, че цял живот са я психирали, че е дебела.

Е стига де  Laughing това няма общо с моя случай. Нито аз, нито някой от семейството ми е дебели или свини  Whistling

# 78
  • Мнения: 2 448
Блонди, от личен опит пиша, че човек се учи да харесва хубавата храна, да я предпочита.

... закусвам само кълнове, в началото не ми беше много вкусно, но сега пък не мога да си представя, че ще отида доброволно да си купя мазна баница и тя ще ми хареса.

Ами личния опит на всеки показва различно. Моят такъв говори, че вкусът изобщо не може да се моделира по избор. Може да се храниш с неща, които смяташ за правилни, но не и давайки нещо на едно дете да  направиш така, че то да го харесва и предпочита, ако не го хареса по принцип. В един момент незнайно защо един човек му е вкусна една храна, на друг друга. Моето до две години ядеше каквото му давах от детската кухня и нищо не отказваше, в един момент за период от 2 месеца отказа тотално абсолютно всичко готвено без да има някаква причина и започна да оформя вкус, който по никакъв начин не мога да помръдна - направо му се гади от определени храни и ако го насиля да глътне повръща. Обича доста храни, но не и манджи.
От друга страна аз и брат ми сме отгледани от една и съща баба по еднакъв начин - с мекиците и попарите, аз бях дебело дете, той клечка. В последствие напълно осъзнато отслабнах на 15 години и поддържам такава фигура и до днес, но това, че не ям мазна баница на закуска, не значи, че с удоволствие не бих я предпочела, ако знам, че няма да надебелея. Не една, ами две ще изям даже, особено ако са домашни.  Laughing

# 79
  • Мнения: 306
Е стига де  Laughing това няма общо с моя случай. Нито аз, нито някой от семейството ми е дебели или свини  Whistling
Като визия нямате общо и никъде не съм го казала. Но в аргументите,които използвате, аз лично не намирам голяма разлика. За мен и стоте кила и породата "свиня" са еднакво депресиращи.
Ако за детето ти тренировките и състезанията са наистина важни, и то знае какво иска, и защо го иска, и знае как да го постигне, то тогава не е нужно да използваш подобен тип аргументи.
Ти си решаваш къде да поставиш границата.

# 80
  • Мнения: 2 478
Да, не  е гаранция, че синът ми в по-късен етап от живота си няма да се храни само в Мackdonalds, но поне ще знам, че съм се опитала да му създам правилни навици в храненето. Все може нещо да остане.
А никой не може да ме убеди, че детският организъм има нужда от баници и кифли.
Не приравнявам сладоледа и шоколада с тестото. Вредността на второто не може да е равна на първите.

# 81
  • Мнения: 5 940
pasinet, признавам, пица обичам, бих яла и някои тестени неща. Но ако трябва да избирам между мазна, такива каквито продават обикновено в баничарниците, баница, и пържола на скара със задушени зеленчуци, бих избрала второто. Защото ми е по-вкусно. Но не винаги е било така, просто с времето се научих да харесвам така храната, създадох си навици.
А вкусът, продължавам да смятам, че се моделира. Ако не предлагаш на детето системно боклуци на определена възраст, няма как те да станат предпочитана храна.
И стига само с това дебело -слабо, не е супер важно човек да 90-60-90, важното е да е здрав. А вредната храна си е вредна, дори, ако я яде най-кльощавото дете на света.

# 82
  • Мнения: 14 654
А вкусът, продължавам да смятам, че се моделира. Ако не предлагаш на детето системно боклуци на определена възраст, няма как те да станат предпочитана храна.

Съгласна само с втората част, защото колкото и да предлагаш омразни неща на едно дете, то няма да ги заобича. Колкото и полезни да са месото, оризът и сиренето, моят син ще избере глада пред алтернативата да ги яде.

# 83
  • Мнения: 5 940
Янечек, месото, оризът и сиренето си имат пак полезни заместители -леща, бобови култури, картофи, мляко в чист вид. Въпросът е да не ги заместиш изцяло, защото не ги иска, например със салам, сладолед и зрънчо.

# 84
  • Мнения: 27 524
Въртим, сучем... пак до крайностите опираме  Simple Smile шоколадът не е вреден. Напротив, какаото само по себе си е супер полезно. Под тестено не знам какво разбирате, но и то е полезно. Пак казвам - не изпадайте в крайности.
ВалериHug принципно си права. Но не и общовалидно. Всички хора, в това число и децата, сме различни, всеки си има вкус и предпочитания. Едни деца умират за месце например, други - за хлебче. И какво да правим тогава според собствените си разбирания - това, което иска месо да го тъпчем и насилваме с банички, пък другото - с месо? Не е правилно, нали?  Simple Smile
Никой и никъде не оспорва ползите от здравословното хранене. Но пак казвам - не бива да ставаме маниаци, крайни и побъркани на тази тема. Не може децата да си хапват шоколадово яйце, а моето да гледа и преглъща и аз да му обяснявам колко е вредно и колко дефакто са полезни броколите.Хем физически нищо няма да му стане, хем психически ще го побъркам. Няма нужда. Поне за моето дете и поне според моите разбирания  Blush
И не виждам пречка, поне при нас е така, да се съчетава всичко - синът ми умира за месо, за риба, за зеленчуци, за плодове, за зърнени каши, но и за шоколад, солетки и бонбонки. Не виждам причина да го лишавам както от едните, така и от другите  Simple Smile

# 85
  • Мнения: 2 448
Аз пък не разбирам каква е вредата на баниците и кифлите за дете, което не е застрашено от напълняване?
Чипс и храни с консерванти, ОК, ама баници и кифли, не мисля. Пица също, какво и е на пицата. Тесто със заленчуци. Не мога да си представя, че е нормално за малко дете да се храни почти като на Дюкан - пържоли и салати.  Crazy

# 86
  • Мнения: 5 940
Не може децата да си хапват шоколадово яйце, а моето да гледа и преглъща и аз да му обяснявам колко е вредно и колко дефакто са полезни броколите.Хем физически нищо няма да му стане, хем психически ще го побъркам. Няма нужда. Поне за моето дете и поне според моите разбирания  Blush
И не виждам пречка, поне при нас е така, да се съчетава всичко - синът ми умира за месо, за риба, за зеленчуци, за плодове, за зърнени каши, но и за шоколад, солетки и бонбонки. Не виждам причина да го лишавам както от едните, така и от другите  Simple Smile
Проблемът е, че много често се случва едното да измести другото. Иначе и аз смятам, че шоколадът не е вреден.
pasinet , разсмя ме. Никъде не съм казала, че трябва дете да яде като на хранителен режим за отслабване. Просто давам пример за вредна и полезна храна.
Кифлите повечето и те са с оцветители и ароматизатори. Пицата, ако е преобладаващо със зеленчуци, сирена и тн, а не тесто,  не е вредна. Вредата тук е, че тестото дефакто засища много бързо и ако детето има предпочитания към него, много често може да замести друга, по-пълноценна храна.

# 87
  • Мнения: 22 864
Аз пък не разбирам каква е вредата на баниците и кифлите за дете, което не е застрашено от напълняване?
Чипс и храни с консерванти, ОК, ама баници и кифли, не мисля. Пица също, какво и е на пицата. Тесто със заленчуци. Не мога да си представя, че е нормално за малко дете да се храни почти като на Дюкан - пържоли и салати.  Crazy
Аз не смятам,че са вредни,ако не са основна храна.

# 88
  • Мнения: 901
От сутринта търся време да ви намеря и дам тези линкове:
http://vbox7.com/play:c754756d
http://vbox7.com/play:475380d2
И особено този след първата минута:
http://vbox7.com/play:2f6cb91e

Последна редакция: пн, 13 юли 2009, 16:47 от schreier

# 89
  • Мнения: 11 607
Всяко нещо да е в граница....Газирано рядко ядем, тестено - уви...нещо не можем да го ограничим, но се старая, сладко - гледам по-рядко да е шоколадово.....

При спортен режим - не знам как е......

Но все пак за режима на дъщеря си - поговори и с треньора и и нека и той да си каже мнението за спортния режим, който трябва да води дъщеря ти.

Успех на състезанията! Peace

Общи условия

Активация на акаунт