Как да познаем истинския шоколад? 2

19.02.2010 | 13:31
по статията работи: Апостол Апостолов
В България най-много се ядат млечни шоколади. Пазарът отчита 10% ръст през 2009 г. въпреки кризата
Как да познаем истинския шоколад?
По какво да познаем истинския шоколад?

Какаово масло, какао на прах, сухо мляко и захар. Това са продуктите, които се съдържат в истинския шоколад. Когато потребителят влезе в магазина, задължително трябва да види дали тези съставки фигурират в съдържанието на опаковката. Това заяви специално за Econ.bg Ради Стамболов, вицепрезидент на сдружението "Евроток България", в което членуват над 4000 професионални готвачи и шеф-готвачи от 18 страни е Европа, и собственик на сладкишница "Гаврош". Той участва днес в дискусия, която постави акцент върху ползите и вредите от шоколада

На въпрос какво трябва да гледаме, когато обърнем опаковката на шоколада, Стамболов отговори така:

Първо не знам дали не трябва да се измисли в хипермеркетите място за огромно табло, на което да са написани всичките „Е"-та в съдържанието на продуктите. Направих си експеримент миналия месец и ми отне един ден, за да разбера зад всяко Е на опаковката на основните продукти, каква субстанция се съдържа.

Неговите наблюдения са, че в България най-много се ядат млечни шоколади. Постепенно обаче се забелязва тенденция българинът да поглежда и към обичания от европейците черен шоколад. Обаче дали по нашите пазари се продава истинският черен шоколад, по който въздишат на Стария континент. Само онези, които са се докоснали до него, могат да кажат.

Ради Стамболов е с известни резерви към черния шоколад. Надявам се в скоро време да започнем да ядем като европейците истински черен шоколад, заяви той.

Пълния коментар на Ради Стамболов за Econ.bg може да чуете в аудио файла след статията.

Ползите от шоколада

В шоколада има над 400 биологично активни вещества, които оказват ефект, върху нашия организъм. Те са с доказана антиоксидантна активност и предпазват клетките от образуваните свободни радикали при ултравиолетово излъчване, при метаболитните процеси, при тютюнопушене, замърсена околна среда и др.

Активните вещества са полифеноли с висок антиоксидантен ефект. Установено, че в тъмните видове шоколад количеството на антиоксидантите е три пъти по-високо, отколкото в чая, например. Благоприятните ефекти не могат да се получат, ако се прекалява с шоколада. Препоъчителната дневна доза при тъмните видове е около 40 г на ден.

В шоколада се съдържат още биогенни амини, които имат стимулиращ ефект. Ако се консумират в по-големи количества, особено при малки деца, води до хиперактивност.

В състава на шоколадовото зърно има и вещества с успокояващ ефект, което го балансира. Теоброминът също е съставка със стимулиращ ефект, характерен е и при чайовете.

Съществува европейски регламент с критерии към продукта шоколад, какао и какаови изделия. В България функционира наредба, в която са разписани изискванията. Разрешено е влагане до 5% на хидрогенизирани мазнини в шоколада у нас, но само 4-5 разновидности на тези мазнини. Експертите обясниха, че наситените мастни киселини в какаото са до 34%, но въпреки това продуктът съдържа улеинова киселина, която откриваме в зехтина и маслините, които са доста полезни. При производството се добавя и лецитин, а това намалява ефекта от високото съдържание на мастните киселини.

Наличието на серотонини и теобромин пък обяснява привързаността на жените към шоколада и склонността им да лекуват депресии или да отбелязват радостни поводи с почерпка от шоколад. Има изследвания, които сочат, че жени в по-напреднала възраст не бива да консумират твърде много изделия от какао, тъй като се увеличава рискът от остеопороза. Тези изследвания все още не са окончателни, но екперименталните доказват точно това. Шоколадът не е подходящ за домашни любимци.

Криза или не, шоколад се купува

Производството на шоколад е огромна индустрия в световен мащаб и е на стойност 50 млрд. долара годишно, като над 50 000 души са включени в работата по производството и дистрибуцията, обясни д-р дВеселка Дулева, зав. секция "Хранене и обществено здраве" в Националния център за опазване на общественото здраве.

По данни на Института за маркетингови изследвания GfK Bulgaria, за 2009 г. оборотът на шоколадовия пазар у нас възлиза на 350 млн. лева, заявиха в отговор на въпрос на Econ.bg организаторите на днешото събитие от онлайн журнала за здравословен живот biolife.bg. Домакинствата не са били притеснени от кризата и не са се лишили от сладкия продукт. Данните показват, че е регистриран 10% ръст в потреблението спрямо 2008 г.

Всеки един от нас през миналата година е похарчил по 11 лева за шоколад при 10 лева през 2008 г. Любопитно е, че софиянци формират 17% от средствата, дадени за шоколадови продукти. В столицата най-често се консумират повече шоколади и шоколадови десерти, а в страната се предпочитат шоколадовите вафли и бонбоните.

Ако се съпоставим със съседните балкански страни по консумация на вафли и шоколадови десерти, българите ядат 3 пъти по-малко от хърватите. При сърбите - 80% предпочитат шоколадовите десерти, 20% са почитатели на вафлите.

Според друга европейска класация годишно, измерено в килограми, най-много шоколад са изяли потребителите от родината на кравата "Милка" - швейцарците (9,9 кг). След тях е Норвегия (7,9 кг) и Австрия (7,8). Изчислено в консумация грам на ден, средно европейците ядат 30-50 грама шоколад. Българите поемат дневно 20-40 грама. Въпреки че страната ни не фигурира в данните за годишна консумация, според проучвания на диетолозите, по този показател се намираме в дъното на европейската таблица за похапване на сладкия продукт.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....