събота, 25 април 2009 г.

ШОКОЛАДЪТ - ползата и вредата от него

     Ужасявам се от мисълта че може да съм пристрастена към шоколада, и да продължавам да пълнея, което сигурно всяка втора жена си го мисли и го приема като сериозен проблем. Аз все пак смятам че похапването на шоколад от време на време въобще не е толкова вредно. Напротив, в умерени количества даже е полезно. Необходимо е все пак преди да посегнем към това сладко изкушение да попрочетем нещичко за него (въпреки че всеки си мисли че знае достатъчно).


Шоколадът - кратка история

Шоколадът се произвежда от какао, което се добива от плодовете на южноамериканското дърво Theobroma cacao (theobroma – храна на боговете). Въпреки че е използвано като храна и лекарство преди повече от 1400 години, в Европа е пренесено за първи път в Испания през 16-ти век. Терапевтичните свойства на какаото и шоколада помагали при анемия, подагра, хрема, висока температура, за укрепване на нервната система, за ускоряване на храносмилането и др. В същото време шоколадът е обвиняван за нанасянето на много вреди върху организма, с цел ограничаване на употребата му. Приписвали му вина за предизвикването на нервни, епилептични и чернодробни кризи, кожни проблеми, мигрени и т.н. В днешни дни се изследва предимно профилактичният ефект на какаото и шоколада върху сърдечносъдовата система.


Шоколадът и здравето

Важно! Предпочитайте натуралния шоколад, тъй като задължително съдържа какаово масло с различно процентно съдържание. Някои от съставките на какаото като кофеин, тирамин, серотонин, магнезий и желязо имат антистресов, подсилващ и успокояващ ефект. Благодарение на съдържащите се в какаото биологично активни вещества от групата на полифенолите, то подобрява кръвообращението и намалява нивото на лошия холестерол в кръвта. Така укрепва сърдечносъдовата система. Освен това стимулира мозъчната активност и се бори срещу образуването на ракови клетки в организма.

Шоколадът в диетата

Шоколадът е доста калоричен – около 500 ккал в 100 г. Основните хранителните вещества са в съотношение – 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъчини. От своя страна мазнините са съставени от наситени мастни киселини – стеаринова (34%) и палмитинова (27%), мононенаситени – олеинова (34%) и едва 2% полиненаситени (предимно линолева киселина). За разлика от другите наситени мазнини, стеариновата не увеличава нивата на лошия холестерол в кръвта. Редовната консумация на черен шоколад и какао не предполага покачване на серумните нива на лошия холестерол. Някои проучвания доказват точно обратното – че ги понижава. Не случайно съществува и т.нар „Шоколадова диета”.




Шоколадът като афродизиак

Шоколадът е силен афродизиак и това се дължи най-вече на удоволствието от консумацията му. Всъщност шоколадът стимулира хипоталамуса и предизвиква приятни усещания, свързани с повишените нива на серотонина. Но докато серотонинът има възбуждащ ефект, във висока концентрация може да бъде превърнат в мелатонин, който в големи количества намалява сексуалния апетит. Според проучване на BBC, разтопеният в нечия уста шоколад повишава мозъчната активност и сърдечния пулс повече от страстното целуване и продължава 4 часа след това.

Шоколадът като враг

Най-големият проблем на шоколада е пристрастяването, водещо до прекаляване с количеството. Особено характерно е при жените и се дължи на съдържащите се в него кофеин, тирамин и фенилаланин (действат като амфетамина, но далеч по-слабо). Другата заплаха са азотосъдържащите вещества в зърната на какаото, като оксалова и пикочна киселини, които забавят обмяната на веществата, а това води до затлъстяване.

Защо налитаме на повече шоколад през зимата

Бонбоните, шоколадът и прочие лакомства компенсират недостига на слънчева светлина и ни правят щастливи. Шоколадът например съдържа фенилетиламин - вещество, което в организма действа като опиат, прогонва тъгата и повдига настроението.
Освен това в шоколада има и анандиамид, който дразни в мозъка същите рецептори, както и хашишът, и действа по подобен на него начин.
Върху настроението влияе и захарта. Тя се грижи в нашия мозък да се образува повече серотонин - съединение нервомедиатор, което ни кара да се чувстваме доволни и радостни.
Излиза, че без сладко зимата " нагарча".
Причината е, че през този сезон липсва ярката слънчева светлина, която осигурява стабилно ниво на серотонина.



         И ОЩЕ :

20 причини, поради които ШОКОЛАДЪТ е за предпочитане пред СЕКСА

1. Лесно можете да получите шоколад.
2. Удоволствието Ви е гарантирано, дори когато шоколадът е омекнал.
3. “Ако ме обичаш, ще преглътнеш това” – тази фраза намира истински смисъл при шоколада.
4. По време на шофиране можете спокойно да ядете шоколад.
5. Шоколадът може да трае толкова, колкото искате.
6. Консумацията на шоколад пред очите на майка Ви е безопасна
7. Шоколадът няма да разсърди, ако го захапете твърде силно.
8. Двама души от един и същи пол могат заедно да ядат шоколад, без да предизвикат нечие негодуване.
9. Думата “обвързване” няма да изплаши шоколада.
10. Можете спокойно да ядете шоколад на бюрото си без с това да шокирате колегите.
11. Можете спокойно да поискате шоколад от непознат без да рискувате шамар.
12. От яденето на шоколад не остават косми в устата.
13. При шоколада няма нужда да се преструвате, че Ви е приятно.
14. Шоколадът не произвежда малки шоколадчета след 9 месеца.
15. Шоколад може да се яде през целия месец.
16. Шоколадът няма да ревнува , ако Ви види да ядете друг шоколад.
17. Лесно се намира хубав шоколад.
18. Никога не сте твърде млад или твърде стар за шоколад.
19. Яденето на шоколад не държи съседите Ви будни.
20. При шоколада размерът е без значение – винаги е приятно.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар