Холестеринът в тях е безопасен
Много неща съм изчела за вредата от яйцата. Наближават обаче празниците и бих искала да знам кое е вярно. Вредни ли са наистина за здравето? По колко може да се консумират на ден и как да се обработват?
Мария ШИВАРОВА, София


Време е да се разсее митът за връзката на яйцата със заболяванията на сърцето и да се възстанови законното им място в храненето ни, защото те имат важно място за балансиране на порциона – пише в последния брой на „Nutrition Bulletin”, издание на националния Британски фонд по хранене.

Права сте, г-жо Шиварова. Наистина много се изписа за ползата и вредата от яйцата. „Яйцата съдържат много холестерин и следователно са вредни за сърцето” беше твърдението и опирайки се на него, лекарите препоръчваха да не се ядат повече от три яйца на седмица. Но се оказва, че всичко това не е толкова страшно....
Яйцата са богати на хранителни вещества. Те са ценен източник на висококачествени белтъчини и при това съдържат малко вредни мазнини и калории – това твърдят учените сега. Високото съдържание на белтъчини в яйцата може да помогне в поддържане на нормалната маса на тялото или за намаляване на излишното тегло и благодарение на това да изиграе голяма роля в борбата със затлъстяването.
Холестеринът в продуктите и в кръвта са две различни неща. Влиянието на богатите на холестерин хранителни продукти върху холестерина на кръвта е слабо и несъществено. В кръвта холестеринът от храната се превръща в два различни вида – вреден и полезен. Първият се натрупва по стените на кръвоносните съдове, вторият възпрепятства това. Затова яйцата в определена степен дори могат да намалят риска от атеросклероза.
Доброто или лошо поведение на холестерина зависи от обкръжението му. В кръвта той плава не сам, а в „компанията” на мазнини и белтъчини. Тези комплекси се наричат липопротеиди. Ако плътността им е ниска, то те съдържат вреден холестерин, ако плътността им е висока – холестеринът е полезен.
Какъв именно ще стане холестеринът, съдържащ се в яйцето, зависи с какви продукти сте го яли.
Например от твърдо свареното яйце с краве масло той предимно се превръща в организма в „лош” холестерин. От пържените яйца „на очи”, приготвени в краве масло или със салам, бекон и сланина – също. А яйца на очи с растително масло или всякакви яйца от само себе си няма да повишат концентрацията на вредния холестерин в кръвта.
Наистина, има едно изключение – хората с наследствени особености в обмяната на веществата, у които черният дроб произвежда много вреден холестерин или малко полезен. За тях е най-добре да се придържат към старите препоръки и да ядат не повече от 2-3 яйца на седмица.
Затова и специалистите от Британския фонд по хранене огласиха световната позиция относно яйцата - може да се ядат без ограниченията, свързани с „лошия холестерин”, но в разумни количества.


Положителните качества на яйцата

Едно средно голямо яйце с тегло 58 г съдържа:
- Само 78 ккал,
- 6,5 г първокласни белтъчини,
- Почти не съдържа въглехидрати (това е класически продукт за нисковъглехидратни диети),
- Полезни мазнини - 2,3 г мононенаситени и 0,9 г полиненаситени,
- Вредни наситени мазнини - 1,7 г,
- Холестерин - 227 мг,
- Витамин А - 98 мкг,
- Витамин В6 - 0,24 мг,
- Фолиева киселина - 26 мкг,
- Витамин В12 - 1,3 мкг,
- Фосфор - 103 мг,
- Желязо - 1,0 мг,
- Цинк - 0,7 мг,
- Йод - 27 мг,
- Селен - 6 мкг.